Waarderingsactie verkeersbrigadiers in het programma Goedemorgen Nederland

Veilig Verkeer Nederland was vanmorgen te zien in het programma Goedemorgen Nederland op NPO 1. Er is vier keer een item uitgezonden over de waarderingsactie voor verkeersbrigadiers in Den Haag.

De waarderingsactie is een initiatief van het CDA in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland. Tientallen CDA afdelingen in het hele land hebben in de afgelopen week verkeersbrigades bedankt voor hun inzet. Veilig Verkeer Nederland vindt dit een geweldig initiatief en helpt graag mee om verkeersbrigadiers in het zonnetje te zetten. Onze voorzitter Liesbeth Spies heeft samen met CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert het goede voorbeeld gegeven en de brigadiers van de Catharina-Amaliaschool in Den Haag bedankt voor hun inzet.
 
Juist in de omgeving van basisscholen, waar altijd veel kinderen zijn, zou je denken dat het verkeer veilig is. Toch kan het er soms chaotisch aan toe gaan op de school-thuisroute en bij basisscholen. Een deel van de oplossing ligt in het verminderen van het autoverkeer: ga dus zoveel mogelijk te voet en met de fiets naar school. Maar dan moet het wél veilig zijn. Een verkeersbrigade kan een oplossing zijn; wij helpen scholen en ouders om dit te organiseren. Wij wijzen ook gemeenten en politie op hun verantwoordelijkheden om dit mogelijk te maken.
 
Feiten & cijfers:

  • Er zijn 25.000 verkeersbrigadiers in Nederland, dit zijn zowel volwassenen als jeugdbrigadiers. Dagelijks helpen zij honderdduizenden kinderen veilig over te steken als zij van of naar school gaan.
  • Het aantal brigadiers is in de afgelopen 10 jaar gehalveerd. De reden hiervoor is helaas niet dat het verkeer veiliger is geworden. 83% van de basisscholen heeft te maken met zaken die de verkeersonveiligheid negatief beïnvloeden. 1 op de 10 basisscholen waar nu nog geen verkeersbrigade is, geeft aan dat wel graag te willen.
  • Elk jaar moeten er veel scholen noodgedwongen stoppen met de inzet van verkeersbrigadiers omdat er te weinig vrijwilligers zijn die dit willen doen. Met de campagne "Help ze oversteken" vraagt Veilig Verkeer Nederland aandacht voor het vrijwilligerswerk als verkeersbrigadier en wil daarmee ook verkeersbrigades ondersteunen in de zoektocht naar nieuwe vrijwilligers.

Trefwoorden

verkeersbrigadier